Sigorta itirazını hakem heyeti inceleyecek

Hazine Müsteşarlığı, sigorta şirketleri ile sigortalı arasındaki uyuşmazlıkların çözümü amacıyla oluşturulan yapılara bir yenisini daha ekledi. Buna göre, sigorta hakem kararlarına karşı yapılan itiraz taleplerini, yeni oluşturulacak itiraz hakem heyeti inceleyecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2013 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sigorta itirazını hakem heyeti inceleyecek

Müsteşarlığın Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Sigortacılık Kanunu'nda öngörülen tahkim sistemine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğin kapsamına itiraz hakem heyetleri ve itiraz yetkilisi de eklendi.

Yönetmelikte itiraz hakem heyeti, "sigorta hakem kararlarına karşı yapılan itiraz talebini incelemek üzere Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından oluşturulan üç kişilik hakem heyeti", itiraz yetkilisi ise "itiraz hakem heyetine intikal etmiş dosyalar üzerindeki ön incelemeyi yapan kişi" olarak tanımlandı.

Değişiklikle, itiraz hakem heyetlerini kurma görevi Komisyon başkanlığına verildi.

Komisyonun gelir ve giderlerine ilişkin de düzenleme yapılan yönetmeliğe göre, Kanunun ilgili maddesinde belirtilen niteliklere sahip olan ve sigorta hakemliği yapmak isteyen kişilerden; bu maddenin ilgili fıkrasında öngörülen sınavdan muaf olanlar, gerekli şartları taşıdığını gösterir belgelerle birlikte listeye kaydolmak için komisyona, sınava tabi olanlar ise sınavı yapacak kuruluşa başvuracak.

Müsteşarlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olanlar sigorta hakemliği için komisyona başvurabilecek. Hukuk alanında doçent ve üzeri akademik unvana sahip olanlar ile adli yargı hakim emeklileri sınavdan muaf olacak. Sınav, itiraz hakem heyetinde yer almak isteyenler ile diğer hakem adayları için ayrı ayrı yapılacak. Ancak, itiraz hakem heyetinde yer alacaklar hariç olmak üzere müsteşarlık, gerek görülen hallerde sigorta hakemleri için sınav mecburiyetini kaldırabilecek. İtiraz hakem heyetinde yer alacaklarda aranacak deneyim süresi, sigorta hukuku için en az 10 yıl, sigortacılık için en az 12 yıl olarak uygulanacak.

İtiraz hakem heyeti için başvuru yapılmaması ya da sınav kazananın olmaması nedeniyle itiraz hakem heyetinin hiç ya da yeterli sayıda oluşturulamaması durumunda Komisyon tarafından itiraz hakem heyetinde yer alabilecek nitelikteki sigorta hakemleri arasından gönüllülük esasına göre Müsteşarlıkça yapılacak değerlendirme sonucunda yeterli sayıda atama yapılacak. Bu şekilde geçici atanan itiraz hakem heyeti hakemlerinin görev süresi, asıl hakem atamasıyla son bulacak. Atanan asıl hakemler nedeniyle hangi geçici hakemlerin görevinin biteceği Müsteşarlıkça yapılacak kura usulüyle belirlenecek.

Hakemliğe devam edilebilmesi, Müsteşarlıkça belirlenecek kriterler çerçevesinde, atanma tarihinden itibaren her 10 yılda bir Komisyon Başkanlığının görüşleri de dikkate alınmak suretiyle Müsteşarlıkça yapılacak değerlendirmeye bağlı olacak.

- Bir hakem, birden fazla listede yer alamayacak

Hakemlik başvurusu kabul edilenlerden Müsteşarlıkça uygun görülenlerin kaydedilmesi amacıyla, sigorta hakemleri için ayrı, itiraz hakem heyetinde yer alacak sigorta hakemleri için ayrı olmak üzere listeler tutulacak. Bir hakem, birden fazla listede yer alamayacak.

Listeler, sigorta hakemleri ile itiraz hakem heyetinde yer alacak sigorta hakemleri için hayat ve hayat dışı sigorta grupları esas alınarak tutulacak ancak Komisyon, ihtiyaç duyulması halinde listelerin içerik ve kapsamını yapılandırabilecek. Listeler, İstanbul ve büro bazında gösterilmek şartıyla Türkiye genelinde oluşturulacak.

- İtiraz hakem heyetleri, heyete başvuru ve atama

İtiraz hakem heyetine başvuru, itiraz başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren belge ve başvuru formu ile yapılacak. İtirazın süresi içinde usulüne uygun yapılıp yapılmadığı, itiraz yetkilisince incelenecek. Yapılan incelemede, itirazın değerlendirmeye alınamayacağı anlaşılırsa durum ilgiliye bildirilecek ve yatırılan ücretin yüzde 90'ı iade edilecek.

Hakem seçimi, itiraz hakem heyeti listesinden sıra usulüne göre yapılacak ve sıra usulünde sigorta hakemlerinin uzmanlık alanları esas alınacak. Listenin başındaki sigorta hakeminin uzmanlık alanı, uyuşmazlığın çözümü için uygun değilse, sıradaki uzmanlık alanı uyan ilk hakem atanacak.

Uyuşmazlığın daha kısa sürede ve etkin bir biçimde çözümlenebilmesi amacıyla, uzmanlık alanı koşuluna uymak kaydıyla hakem atamasında coğrafi kriterlerle birlikte hakemin iş yükü de dikkate alınacak. İtiraz hakem heyeti, uyuşmazlığın taraflarına derhal bildirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber